Hoe kan je voorkomen dat je mails in de spam terechtkomen?
Je hebt de perfecte e-mailcampagne bedacht: catchy onderwerpregel, onweerstaanbare content, en een call-to-action die de lezers in beweging zet. Vol verwachting klik je op “verzenden”, maar dan gebeurt het… je e-mail belandt in de spamfolder! 😱 Herkenbaar? Geen zorgen, je bent niet de enige.
Voor veel ondernemers die werken met e-mailmarketingprogramma’s is dit een veelvoorkomend probleem. Maar gelukkig zijn er manieren om te vermijden dat jouw waardevolle boodschap in die digitale ‘prullenbak’ terechtkomt. In dit artikel deel ik een paar praktische en makkelijk toepasbare tips zodat jouw nieuwsbrieven en campagnes in de inbox van je lezers terechtkomen.
Klaar om aan de slag te gaan? Hier komen ze!
Zorg dat je DNS instelling goed zit.
Dit is de allerbelangrijste stap voordat je je allereerste e-mailcampagne verstuurt.
Ik weet dat dit technisch klinkt en misschien een beetje Chinees ook, maar het is echt essentieel als je wilt dat je e-mails in de inbox van je lezers terechtkomen.
Deze instelling zorgt ervoor dat jouw e-mails er betrouwbaar uitzien.
Op de onderstaande foto zie je het verschil tussen een goed ingestelde en een niet ingestelde DNS. Zo zie je direct waarom deze stap zo belangrijk is!
Omdat je vanuit een extern mailprogramma gaat mailen, (Mailblue of Convertkit bijvoorbeeld) moet je aan de server van de ontvanger kenbaar maken dat dit programma namens jou mag mailen. Dit doe je door een SPF- en DKIM-record aan je domein toe te voegen.
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk komt het erop neer dat je een stukje code van jouw e-mailmarketingtool op je domeinnaam plakt.
Zet links niet rechtstreeks in de mail
Dit kan ik niet vaak genoeg herhalen. Ik merk dat hier vaak geen rekening mee wordt gehouden.
Als je links in je mail plaatst, zet ze dan niet als volledige URL in de tekst, maar verwerk de link achter een knop of gebruik een beschrijvende tekst als hyperlink.
Bijvoorbeeld: vervang www.melindaterna.com door bekijk de website.
Dit ziet er niet alleen professioneler uit, maar het maakt de e-mail ook minder verdacht. Spamfilters zijn erg gevoelig voor e-mails die vol staan met URL’s want veel spammers nemen niet de moeite om de link als een hyperlink in de tekst te zetten.
Vermijd speciale tekens/karakters
Vaak denkt men op te vallen door speciale karakters te gebruiken als &$#@%. Deze e-mails vallen inderdaad beter op, maar het is niet goed voor de deliverability (de mate waarin de e-mail ook in je inbox terechtkomt). Het gebruik van speciale karakters kan ervoor zorgen dat de e-mail als spam gezien wordt. Daarnaast leest het vaak niet prettig.
Hetzelfde geldt trouwens voor emoji’s. En de combinatei van de 2 is sowieso overkill en heel hard afgeraden. Open eens jouw spam folder, je zal onmiddelijk zien wat ik bedoel. 😉
Woorden zoals “gratis“, “nu kopen“, “win“, en “korting” worden ook snel opgepikt door spamfilters. Wees er dus spaarzaam mee in jouw mails.
Houd je teksten rustig, professioneel en overzichtelijk. Schrijf zoals je zou spreken in een normale conversatie, zonder overdreven opmaak, en je e-mails zullen een betere kans hebben om de inbox te bereiken.
Maak uitschrijven eenvoudig
Niets is zo frustrerend voor een ontvanger als hij zich niet gemakkelijk kan uitschrijven van een mailinglijst. Dit is niet alleen slecht voor je reputatie, maar het kan er ook toe leiden dat je e-mails als spam worden gemarkeerd.
Zorg ervoor dat de uitschrijflink duidelijk zichtbaar is en makkelijk te gebruiken. Dit geeft niet alleen een betere gebruikerservaring, maar zo voldoe je ook aan de wettelijke eisen. Volgens de GDPR-wetgeving is een uitschrijflink in elke e-mail verplicht.
Vermeld je fysieke adres in de mailing
De de Europese GDPR wetgeving verplicht bedrijven om een fysiek postadres te vermelden in alle commerciële e-mails.
Dit zorgt voor transparantie en wekt vertrouwen omdat de ontvanger weet dat er een echt bedrijf achter de e-mails zit, en het vermindert de kans dat de e-mail als spam wordt gemarkeerd.
Hoe kun je nagaan of een e-mail goed genoeg is opgesteld en de inbox van de ontvanger bereikt?
Als je ondanks de bovenstaande adviezen nog steeds problemen ondervindt met de bezorging van je e-mails, zijn er hulpmiddelen beschikbaar om extra controle uit te voeren.
Een handig hulpmiddel is mail-tester.com. Hierbij stuur je je e-mail naar deze tool, die vervolgens verschillende aspecten van je bericht controleert. De resultaten laten precies zien waar verbeteringen nodig zijn. Dit helpt je om betere e-mails te maken en de kans te verkleinen dat ze in de spamfolder belanden.
Afhankelijk van welk mailprogramma je gebruikt, kan het ook zijn dat er al automatisch een check is ingebouwd. Zo voert Mailblue bijvoorbeeld standaard een check uit op je mailings en krijg je een groen vinkje te zien als je e-mail de test succesvol doorstaat. Dit soort automatische controles helpen je snel te zien of je e-mail voldoet aan de vereisten om de inbox te bereiken.
Ik hoop dat deze tips je helpen om je e-mails succesvol in de inbox van je ontvangers te krijgen. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je al veel winst behalen in de bezorgbaarheid van je mailings. Vergeet niet dat elke kleine verbetering telt! Veel succes met het bereiken van je doelgroep.
Heb je vragen of wil je meer weten over e-mailmarketing? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen; ik help je graag verder!